Menjünk ki a kertbe!

| |

Nagy nagy kertre vágyom, hogy sok növényt, fát, gabonát termelhessünk. Ezekhez kell egy jó kút, maiben mindig van víz, és ezt kiegészítendő egy patak, mai valahol a telken, vagy telekhatáron van.

Mivel elég sok tüzelőre lesz majd szükség, és hallottam egy gyorsan növő jó égéshővel rendelkező fafajta, ami akár évente frissíthető, és égethető. Erről még sokat kell megtudjak, de post is fog róla szólni, mert ez egy kis kuriózum.
Szeretnék egy teraszt, meg kinti sütögetési lehetőségnek minden típusát: grill, bogrács, kemence, és hétköznapok főzésének lehetősége. Csak zöldségek fognak rajta készülni, de a vátozatosság ott is fontos.
Kell a gyerekeknek játszó tér. Nem a klasszikus értelemben, de egy tér a játszásra, amit majd az élet is alakít nagy mértékben.
Nem szeretnék egy túl rendezett kertet. Bulya, sok sok érintetlen élővilággal, madarakkal, színekkel, illatokkal. 
Feltétlenül szükség lessz arra, hogy folyamatosan legyen virág, ami éppen virágzik, mert méheket is szeretnék. Hogy mennyit pontosan, azt még nem tudom, de tavasztól reményeim szerint lesz saját kaptárunk itt is már, és a tapasztalatok fogják ezt majd kialakítani, amikről szintén beszámolok majd.
A kertnek semmiképp sem az utcarontján lesz a ház, hanem beljebb, szinte eldugva a bulya növényzetbe.
Nagyon szeretnék pincét is, hogy télire sokmindent el lehessen ott tenni, mint krumli, alma, és az elálló dolgok. Esetleg káposztasavanyítást is el tudok képzelni, meg hordós savanyúságot, ahogy nagymamár is szokta csinálni.
Most nincs több gondolatom, pedig sok lesz még, de hirtelen ennyi jön össze, de majd még az idő úgyis sok új ötletet fog hozni.

5 megjegyzés:

S. írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
S. írta...

Gyanús nekem ez a csodafa, amit évente lehet vágni. Sok "szemét" ömlik az országunkba külhonból és nagyon kevés érték. Az emberek legtöbbje nem gondolja át, milyen következményekkel kell számolni pl. egy enrgiafű honosításával kapcsolatban. Időről időre fel fogok itt bukkanni hogy figyelmeztető jel lehessek a tervezésben, amíg még nem késő.

Adok két olvasnivalót, mindkettő nagyon "tömény". Az első a külföldi "csodanövények" problémáit érinti. A második megmutatja, hogy milyen egyszerűen fedezni lehet az energiaigényt hazai fajtákkal is (hogy miért nem tesszük ez más kérdés).

Remélem mindkettőt figyelmesen el fogod olvasni.

A küszöb elé is vetni fogtok, mégis éhen haltok

Energiaérdő

Részlet
Novák Ágnes: Építés szalmabála felhasználásával
című tanulmányából:
"Kanadai mérések és tapasztalatok szerint a jól mûvelt és fával telepített területen mintegy 2000 m2-es telekre van ahhoz szükség, hogy egy megfelelôen tervezett, alacsony fûtési energiaigényû épületet fatüzeléssel tudjanak fûteni. Egy ekkora telek a fûtés szempontjából már autonóm lehet."

És mindezt a kanadai adottságok mellett, akkor képzeljük el a Kárpát-medencében!

Nanette írta...

Leendő építészként kevés őrültebb ötletet tudok elképzelni ma Magyarországon (és megkockáztatom, bárhol a világon), mint fával fűteni. Valamennyi szempontot figyelembe véve, kicsit olyan az nekem, mint ha gyémántokat dobnánk egy kohóba, elvégre szénből vannak. Sajnos a fa elégetésekor pontosan annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, mint amennyit egész életében megkötött.
Jelen pillanatban a geotermikus energia felhasználása tűnik a legésszerűbbnek, családi házas viszonylatban nem a "mélyre fúrt kutas", hanem a kertben 60-80 cm mélyen szétterített verzió. Ez ugyan kevésbé ismert, de éppúgy működik. Egy átlagos családi háznak egy átlagos méretű kerttel már képes ellátni a fűtését!!

Nanette írta...

Persze ez meg kicsit olyan, hogy "kiszipolyozzuk" a földből már a meleget is, de figyelembe véve a Föld tömegét és a benne rejlő felbecsülhetetlen hőmennyiséget, akkor rá kell jönnünk, hogy ezzel nem tudunk kárt okozni.

Persze a fafűtést ma azért reklámozzák magukat öko-nak bélyegző tudós emberkék, mert megújuló energiaforrásnak minősül. Csak sajnos a megújulással vannak kicsi problémák...

Unknown írta...

Szia Anett, nyitott lennék erre a fűtés módra, de a kivitelezése mennyi pénzbe kerül? mert sajnos nagyon sokat számít ez a dolog...bár ne számítana, akkor nem lenne kérdés hogy így csináljuk... merre lehet elindulni ilyen ügyben? mert én ebben sem vagyok túl naprakész, tudsz esetleg segíteni?

.