A Döntés előtt

| |

A telekre kell majd egy ház, amiben lakni is lehet... persze ezzel nem mondok újat, csak valahol el kell kezdenem ezt a kis monológot, ami most bennem kavarog.
Első gondolat az volt, hogy megkérjük az engedélyeket most, hogy még a szocpol eltörlése előtt beleférjünk a dologban, és nekiálltun terveztetni egy rönkázat, amiben majd elfér 4 gyerek, és minden szempontból álomház, azátn majd két év múlva fel is húzzuk, addig meg gyűjtjük a lóvét...
Aztán megtörtének terepmunkák, és megláttuk/megszerettük a telkünket... rossz volt otthagyni a két ott töltött nap után. Újabb gondlat épredt bennünk ennek kapcsán: építsünk egy kicsike, 1-2 gyerekkel használható házat a telek elejére, akár téliesített faházat, ami 10 millió alatt megúszható. Akár még idén... ahogy hazaértünk, rajzolgatásba fogtam, mit is szeretnénk. Íme a teljesen amatőr rajzom:D
Azóta három dolgot tudtam meg.
1. Elfelejtettem a méretezést ráírni:) 8x8m a ház maga, plusz a garázs tároló.(3kocka egy méter)
2. szocpol miatt nem nyílhat lakóhelységbe a Wc, de ez megoldható egy kis fallal, csak plusz egy ajtó, de talán az kibekkelhtő.
3. Kell egy szélfogó, ami legújabb elképzeléseim szerint a nappaliból levenne 1,5 métert a wcig, de akkor már a lépcső is átkerülne oda, a lépcső jelenlegi helye meg felszabagulna. Pl dolgozónak, a galériát meg mégjobban ki lehetne használni. Ha nem érthető majd holnap lerajzolom az új elképzelés, és felteszem azt is, de lehet hogy a Zuram látványtervet is csinál majd nekem.

Ezt a tervet már kb 10 helyre elküldtem, hogy kapjak árajánlatot. Többen fel is hívtak már. Kérdeztek ezt az, válaszolgattam, várom az ajánlatokat.... eddig konkrétat nem kaptam. Lassan kiderül, hogy az nem lenne egy utolsó dolgo, ha megcsináltatnánk a tervdkumentációt egy céggel, aztán egy másikkal megéppítetnénk... de miért gonolom én azt hogy jobb lenne ha egy cég csinálná az egészet, és ezzel nem adnék teret a másik munkájának a fikázására?
Persze jelenleg az én tervemet fikázzák...ennek sem örülök, mert mindennki a saját kész mintáit akarja rámsózni. Nem rosszak, de a telekre, a mi éltünkhüz nem jók...főleg ha kivitelezhető a mienk... csak persze így tényleg munka nekik a tervezés, amúgy meg csak egy fiókbanyúlás lenne. Nem vagyok egy tevező, de az életünket látom, és szerintem építészetileg nem megvalósíthatatlan amit szeretnék... persze lehet hogy naív vagyok.
Szóval konkrét árajánlatot még nem kaptunk, és nehéz is lesz összehasonlítgatni őket, de majd igyekszünk... merthogy az idő is sürget minket, a szocpol miatt.
Beszerzem a tulajdoni lapot, a térképmásolatot, és a kertszomszédok nevét... ezek kellenek az engedélyeztetéshez... azátn hogy kinek adom oda, az jövő héten eldől... és beszámolok. Remélem vállalják az én terveim kivitelezését, mert nem látom be miért ne lehetne azt megcsinálni... nagyon komoly érv kellene, mint pl hogy összedőlne így, de azt nehezen tudom elképzelni.

6 megjegyzés:

Koós Miklós írta...

egy ilyen rajzra senki sem ad árajánlatot, olyat biztosan nem, amiért meg is építik.
célszerűbb lenne legelőször egy hozzáértő építészt keresni, ez egy szakma, ami nem csak abból áll, hogy ismeri az előírásokat (pl. a WC nem a szocpol miatt nem nyílhat a nappaliból), hanem a tervezés során az igények és lehetőségek ismeretében MEGVALÓSÍTHATÓ tervet készít.
A legtöbb előregyártott, könnyűszerkezetes háztechnológia be tudja fogadni a más által tervezett házat, persze az az ideális, ha már a legelején lehet tudni, hogy miből épül? De sokszor pont ennek eldöntéséhez IS KELL egy építész.
Addig felesleges is beleélni magukat bármilyen elrendezésbe is.

Unknown írta...

Köszönöm a hozzászólást, és a zapasztalataim egybevágnak az ön tudásával, de jóljött a megerősítés.
Sajnos 2 künnyászerkezeetes is zt monta, hogy nem fogad be más tervet...ezért nincs még építész...Már nagyon vigyázok, hogy semmilyen elrendezésbe ne éljem bele magam...de talán mostmár sinrekerülnek a dolgok...
Remélem máskor is számíthatok a hozzászólására. Köszönöm

Koós Miklós írta...

terv hiányában elkötelezni magunkat mindjárt egy technológiánál vagy egy gyártónál - hogy majd ő hoz egy építészt - az igen nagy bátorságra vall, de egyben azt is, hogy előre megköti asaját kezét.
Hiszen ha mégis változtatni szeretne, már elkötelezte magát egy technológia mellet, azok sajátosságait, korlátait, lehetőségeit tervezték be Önnek, amit viszont nem biztos hogy tovább tud majd vinni, ergo a terv nagy része használhatatlan lesz.
Szerencsésebb előbb egy minden tekintetben kiérlelt alaprajzi, tömeg koncepciót összehozni, majd utána dönteni a gyártó személyéről (persze ha az egy speciális technológiát gyárt, mint pl. a gerendaház, akkor ez ott nem működik, mert annak sajátosak a szerkesztési elvei).

Unknown írta...

No igen... ezek a specifikációk... korlátok mindenfelöl... kellene egy jó tervező...akiben megbízhatunk, kellene egy jó kivitelező, akiben megbízhatunk, és akkikel együt leülhetünk, és mindent figylembe vehetünk, ez az álmom...

Koós Miklós írta...

a helyes sorrend tervező, majd kivitelező....és nem szabad elfejteni, hogy az utóbbi "ellenérdekelt" > minél egyszerűbbet, minél drágábban

Unknown írta...

Lassan mi is eljutunk ide, és jój itt megerősítést kapni:D keressuk nagy erőkkel a tervezőt, aki elhiszi nekem hogy mi mit akarunk :D

.